Zelf documenten inbinden? Zo doe je dat professioneel!

Wil je zelf inbinden zodat al jouw documenten er professioneel uitzien? Wij hebben de meest gebruikte methodes en hoe deze werken voor je op een rij gezet. Wat zijn de voor- en nadelen en welke machine is er nodig?

In deze blog bekijken wij de verschillende inbindmogelijkheden. Zo kun jij een goede keuze maken welke inbind manier het beste past bij jouw document. Het is ook belangrijk om te bedenken welke resultaten je wilt behalen. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren.

Welke methode kies ik?

  • Voor welke methode voor het inbinden je uiteindelijk moet kiezen is van verschillende factoren afhankelijk:
  • Gewenst budget verwerkingsmateriaal en inbindmachine;
  • Of het document bewerkbaar moet zijn na inbinden;
  • Welke uitstraling gewenst is voor het document;
  • Wat de dikte van het document is;
  • Wat de benodigde inbind- en productiecapaciteit is.

toebehoren voor thermisch inbinden

De drie inbind mogelijkheden

Welke mogelijkheden om een document in te binden zijn er? De drie meest gebruikte methodes zijn:

1. Inbinden met een wire draadbindrug

Er zijn verschillende benamingen voor het gebruiken van een metalen draad: wire draadbindrug, metalen bindrug, wire-o inbinden. Echter, betekenen ze allemaal hetzelfde: inbinden met een metalen draad.

Bij deze inbindwijze wordt het papier eerst geponst. Afhankelijk van het formaat van de bindring, worden er 23 of 34 gaatjes in het papier gemaakt. Hierna wordt het document met een metalen draad samengevoegd.

Welke machine voor de wire-o methode?

Voor deze inbindwijze heb je een een wire bindmachine nodig. Hierbij zijn verschillende keuzes mogelijk. Zo zijn er wirebind machines, die zowel kunnen ponsen als sluiten.

Bij echt intensief gebruik kan er echter ook gekozen worden voor twee losse machines. Één voor het ponsen en één voor het sluiten. Hierdoor kan er aan verschillende documenten tegelijk gewerkt worden. In vele gevallen is het hebben van een gecombineerd systeem voldoende.

voor- nadelen wire inbinden

2. Inbinden met plastic bindrug of bindringen

Qua techniek lijkt deze manier van inbinden erg op de methode met metalen draad. Daarentegen, wordt hier gebruik gemaakt van een plastic draad.

Hoe werkt het inbinden met plastic bindringen?

Bij deze inbindmethode wordt net als bij de eerste methode het papier geponst. Hierbij worden doorgaans 21 gaatjes gemaakt. Daarna worden er plastic bindringen toegevoegd om het document in te binden.

bindring

Wat voor inbindmachine heb ik nodig voor inbinden met een plastic bindrug?

Voor deze manier van inbinden heb je een plastic bindring machine nodig. Ook hier zijn er in basis twee keuzes: een machine die zowel kan ponsen als sluiten of twee aparte machines voor het ponsen en het sluiten.

Wordt de machine intensief gebruikt en is capaciteit dus noodzakelijk? Dan is de keuze voor aparte machines de juiste. Maar doorgaans zal een gecombineerd systeem voldoende zijn.

voor- nadelen met plastic ringen inbinden

3. Thermisch inbinden

Wil je geen gebruik maken van bindringen? In dat geval wordt vaak gekozen voor thermisch inbinden. Dit geeft een nette en strakke uitstraling aan het document.

Hoe werkt het?

Bij de thermische methode wordt gebruik gemaakt van lijm die bij verhitting vloeibaar en klevend wordt. Het inbinden zelf gebeurt met een thermische inbindmap of inbindstrip. Na afkoelen van de lijm is het document ingebonden in een soort van kaft, vergelijkbaar met een boek. De duur van dit proces is afhankelijk per machine, maar gemiddeld duurt dit 40 seconden. Hierna moet de map een minuut of 5 afkoelen voordat deze gebruikt kan worden.

Thermische-bindsupplies inbinden

Wat voor inbindmachine heb ik nodig?

Voor het thermisch inbinden wordt een thermische inbindmachine gebruikt. Deze verwarmt de lijm, waardoor deze smelt en bewerkbaar wordt. De machine bindt daarna het document in en laat deze afkoelen. Er zijn verschillende machines op de markt, afhankelijk van de benodigde capaciteit die noodzakelijk is.

voor- en nadelen thermisch inbinden

Welke inbindmachine is het meest geschikt?

Welke inbindmachine het meeste geschikt is voor het inbinden, is afhankelijk van de werkomgeving. Een eenvoudiger systeem is vaak voldoende als het gaat het om een thuiskantoor of een kantoor zonder eigen grafische afdeling. Gaat het om een groter kantoor of drukkerij, waarbij wel een grafische afdeling aanwezig is? Dan is een inbindmachine met een grotere productiecapaciteit aan te raden. Een volautomatisch systeem is ideaal als snelheid en efficiëntie noodzakelijk zijn.

Benieuwd naar al onze inbindmaterialen en inbindmachines? Bezoek de webshop van Albyco. Heb je een groter project of heb je vragen over de mogelijkheden? Bel, app of mail ons via onderstaande contactgegevens!