Lamineren
Wilt u professioneel gaan lamineren? Albyco biedt hiervoor het meest uitgebreide pakket lamineermachines en lamineermaterialen aan. We helpen u graag door de verschillende lamineerwerkwijzen, de plastificeer / lamineermachines en het assortiment lamineerhoezen en lamineerrollen. Wij leggen u het verschil tussen enkelzijdig en tweezijdig lamineren uit en op deze manier kunt u de juiste keuze voor uw bedrijf maken.
Lamineren van documenten
Het beschermen van documenten tegen vocht en vuil doet u door te lamineren oftewel plastificeren. Het lamineren van documenten zorgt dat deze langer meegaan. Daarnaast geeft lamineren vaak een mooier contrast aan uw afbeeldingen.
Door het lamineren brengt men een transparante kunststof laag aan op het papier. De meest bekende vorm is warm-lamineren. Daarbij smelt de thermische lijm de kunststof hoes door middel van verwarming smelt.
Doordat deze lijm deels in het papier trekt, vult dit de oneffenheden in het papier op. Als gevolg daarvan is de verlijming sterk.
Lamineren met lamineerhoezen is altijd twee-zijdig. Daarbij steekt men het papier tussen de lamineervellen, daarnaast blijft er rondom het papier een rand lamineerfolie over. Door deze rand krijgt u een waterdichte afdichting van het document.
Wilt u meer weten over hoe u goed kunt lamineren? Wij hebben wij 8 handige tips en 4 van de meest voorkomende fouten verzameld, om u op weg te helpen bij het lamineren.
Verschillende soorten lamineermachines
In het geval van lamineerapparaten om mee te plastificeren zijn er verschillende soorten. Daarentegen kent ieder doel een eigen specifiek lamineerproces en materiaal.
Hoeslamineren
De eerste en bekendste vorm, papier met een standaard A-formaat, steekt men in een lamineerhoes of lamineersheet. Vervolgens steekt men dit pakket in een lamineermachine. Daarna laten verwarmde transportrollen de thermische lijm tussen het papier en de kunststof gelijkmatig versmelten. Vervolgens persen de rollen de gesmolten lijm stevig in het printpapier en transporteren de lamineerhoes gecontroleerd door de machine.
Het toepassen van lamineren met lamineerhoezen wordt gebruikt voor tweezijdig lamineren. Bijvoorbeeld voor menukaarten of spelmateriaal. De machines zijn eenvoudig in gebruik en daardoor is de keuze in materialen groot. Lamineerhoezen worden geleverd in alle A-formaten tot A2 en in allerlei andere handige formaten, zoals visitekaartjes. Daardoor zijn deze hoezen leverbaar in verschillende diktes. Tevens zijn Lamineerhoezen leverbaar in een heldere glanzende afwerking of in een matte uitvoering.
Naast deze standaard lamineerhoezen zitten er ook een aantal specials in het programma. Bijvoorbeeld Filex, een lamineerhoes voorzien van een 4 gaats multo-perforatie waardoor het een perfecte oplossing is voor het creëren van eigen tabbladen. Verder levert Albyco zelfklevende lamineerhoezen, een bijzonder handige oplossing om eigen stickers te maken.
Samengevat, hoeslamineren wordt in de praktijk eigenlijk alleen warm toegepast. Nu komt Koudlamineren met hoezen zeer weinig voor.
Rollamineren, tweezijdig
Het lamineren met lamineerrollen zit daarentegen heel anders in elkaar. Een rollamineermachine is tevens boven en onder voorzien van een rol lamineerfolie. Deze folie voert men door de machine met verwarmde transportrollen. Vervolgens worden de vellen papier vanuit de aanlegtafel voorzien van lamineerfilm tussen de eerste set transportrollen ingevoerd. De hierop volgende papiervellen worden nu door de machine gevoerd. Als gevolg van dit proces komen de gelamineerde vellen als een hele lange film uit de machine. Vervolgens worden deze achteraf van elkaar gescheiden. Daarentegen wordt rollamineren toegepast bij grotere volumes van hetzelfde soort.
Rollamineren kan men zowel warm als koud toepassen. Daarentegen wordt warm rollamineren wordt gebruikt voor binnentoepassingen, zoals posters. Bovendien gebruikt men voor koudlamineren op basis van PVC. Tevens heeft PVC de natuurlijke eigenschap UV-licht te blokkeren, waardoor de prints buiten langer meegaan. PVC wordt geleverd met verschillende lijmtypen. Daarnaast is PVC-lamineerfilm voorzien van een papieren schutvel. Voordat het lamineren kan beginnen wordt dit van de film verwijderd en rolt men dit op een speciale opwikkelrol op een rollamineermachine.
Voor het opplakken van verschillende soorten plaatmateriaal worden bovendien rollaminatoren gebruikt.
Enkelzijdig lamineren
Enkelzijdig lamineren is een veel ingewikkelder proces dan wat men over het algemeen denkt. Door simpelweg lamineerfolie aan één zijde aan te brengen zal dit automatisch tot een sterk gekruld document leiden, veroorzaakt door de afkoeling en grotere krimpefficiënt van standaard lamineerfolie t.o.v. het papier. Daarom is het verschil tussen enkelzijdig lamineren (Printing On Demand) en tweezijdig lamineren dat enkelzijdig wat ingewikkelder in elkaar zit. Deze zijn bijvoorbeeld voorzien van een ontkrulvoorziening en vellenseparatie. Het verschil tussen enkelzijdige laminator en rollaminatoren is dat enkelzijdige laminatoren vaak worden ingezet in zwaardere productieomgevingen waar snelheid een belangrijke factor is. Door het toepassen van inductieverwarming zorgt er voor dat bij hogere snelheid een constante temperatuur waarborgen.
Daarnaast levert Albyco naast het programma enkelzijdige laminatoren tevens een innovatieve selectie lamineerfilm. Bijvoorbeeld op basis van BOPP of nylon. Echter is dit alleen geschikt voor alle enkelzijdige lamineersystemen en voor alle inkt én alle merken printsystemen.
Coaten, spotvernis
De opmars van digitaal printen heeft ook geleid dat er oplossingen zijn gekomen voor bewerkingen die tot dusver uitsluitend voor drukwerk beschikbaar waren. Met sleeken kunnen we een fraaie folie aanbrengen op prints, een unieke veredelingstechniek. Met behulp van de nieuwe Duplo DuSense spotvernissystemen kunnen fraaie spotvernissen worden aangebracht: