De papiervernietiger en DIN veiligheidsniveaus: welke veiligheidsklasse heb ik nodig?
De ene papiervernietiger is de andere nog niet: wie op zoek gaat naar een nieuwe papierversnipperaar doet er goed aan om rekening te houden met het gewenste veiligheidsniveau. Welke veiligheidsklasse je nodig hebt is vooral afhankelijk van de behoefte. Wil je gewoonweg wat verouderde interne communicatie versnipperen, of gaat het om zeer gevoelige data van klanten? In deze blog lees je precies welk type papiervernietiger ideaal is voor jouw wensen!
De 7 DIN veiligheidsniveaus
Elke papiervernietiger krijgt een zogenaamde DIN veiligheidsklasse mee. Deze veiligheidsklasse geeft aan hoe klein de stroken of snippers worden en hoe eenvoudig het document weer te reproduceren valt. Hoe hoger het DIN veiligheidsniveau, hoe kleiner de snippers en des te moeilijker valt het document weer te reconstrueren.
Er bestaan 7 DIN veiligheidsniveaus, die ingedeeld worden in drie beschermingsfactoren:
- DIN P-1 (Beschermingsfactor 1)
- DIN P-2 (Beschermingsfactor 1)
- DIN P-3 (Beschermingsfactor 1 of 2)
- DIN P-4 (Beschermingsfactor 2)
- DIN P-5 (Beschermingsfactor 2 of 3)
- DIN P-6 (Beschermingsfactor 3)
- DIN P-7 (Beschermingsfactor 3)
DIN veiligheidsniveaus en de beschermingsfactoren
De DIN veiligheidsniveaus worden dus ingedeeld in een beschermingsfactor. Wat houden deze beschermingsfactoren in? De beschermingsfactoren zien er als volgt uit:
- Beschermingsfactor 1: Normale beschermingseisen voor intern gebruik
- Beschermingsfactor 2: Hoge beschermingseisen voor vertrouwelijke gegevens
- Beschermingsfactor 3: Zeer hoge beschermingseisen voor bijzonder vertrouwelijke en geheime gegevens
Wil je vertrouwelijke gegevens versnipperen, kies dan minstens voor een papiervernietiger met DIN niveau P-3. De P staat daarbij voor papier.
Er zijn ook datavernietigers die in staat zijn om optische datadragers (O), magnetische datadragers (M), elektronische datadragers (E) en gegevens in verkleinde vorm (F) te vernietigen.
Wat houdt elk DIN niveau in voor papierversnipperaars?
Benieuwd wat het DIN veiligheidsniveau in de praktijk betekent voor je documenten? We zetten de belangrijkste informatie voor je op een rijtje:
-
- DIN P-1: Algemene documenten die onleesbaar gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld verouderd reclamemateriaal zoals folders en brochures. Maximale strokenbreedte: 12 mm.
- DIN P-2: Interne bedrijfscommunicatie die onleesbaar gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld verouderde instructies en formulieren, oude bekendmakingen etc. Maximale strokenbreedte: 6 mm.
- DIN P-3: Documenten met gevoelige en persoonsgebonden informatie, bijvoorbeeld belastinggegevens van het bedrijf, omzet-evaluaties of bestellingen waar adresgegevens op staan. Maximaal snipperformaat: 320 mm2
- DIN P-4: Documenten bijzonder gevoelige en persoonsgebonden informatie die een verhoogde beschermingsbehoefte benodigd hebben, zoals personeelsdata, salarisafrekeningen, belastingformulieren of medische gegevens. Maximaal snipperformaat: 160 mm2
- DIN P-5: Documenten met geheim te houden informatie, van existentieel belang voor een persoon, bedrijf of instelling. Bijvoorbeeld: patenten, bouwgegevens, strategische documenten, concurrentiegegevens, of processtukken. Maximaal snipperformaat: 30 mm2
- DIN P-6: Documenten met geheim te houden papieren, waarbij buitengewone veiligheidsmaatregelen genomen dienen te worden. Denk aan ambtelijke stukken of essentiële onderzoeks- en ontwikkelingsdocumenten. Maximaal snipperformaat: 10 mm2
- DIN P-7: Voor strikt geheim te houden documenten, waarvoor de hoogste mate van veiligheidsmaatregelen van belang zijn. Bijvoorbeeld documenten binnen de militaire sector of veiligheidsdiensten. Maximaal snipperformaat: 5 mm2
Meer weten over de veiligheidsniveaus van papierversnipperaars en datavernietigers en inzien welk formaat snippers elk DIN niveau produceert? Bekijk dan onderstaande PDF:
Stroken of snippers?
Op de lagere DIN niveaus, DIN 1, 2 en soms 3 worden je documenten door de papiervernietiger versnipperd tot stroken. Vanaf DIN veiligheidsklasse 3 zal de papierversnipperaar snippers maken van de documenten.
Voor interne documenten die geen gevoelige informatie bevatten kunnen de eerste twee veiligheidsniveaus ruim voldoende zijn. Ga je aan de slag met gevoelige of persoonsgebonden informatie, dan is het belangrijk dat je kiest voor een papiervernietiger die minstens DIN P-3 is. Door niet te laten versnipperen in stroken maar in snippers verklein je de kans dat iemand het document weer in elkaar zou kunnen zetten. Stroken zijn met enige moeite eenvoudig weer geordend, met snippers is dat een stuk lastiger.
Papiervernietiger met de juiste veiligheidsklasse
Heb jij al goed nagedacht over de inzet van jouw papiervernietiger? Is het al genoeg om een papierversnipperaar te kiezen die wat eenvoudige documenten versnijdt tot stroken, of is het belangrijk dat gevoelige informatie voldoende onherkenbaar wordt versnipperd?
Voor elke klus is een geschikte papiervernietiger te vinden. Na het lezen van deze blog weet jij precies welk DIN niveau past bij jouw wensen en behoeften. Welke veiligheidsklasse haal jij minimaal in huis?